LOSJON ZA PRHANJE FOREST HARMONY

Lesno-aromatična in pomirjujoča. Napolnite si baterije kot bi šli na sprehod po gozdu. Z osupljivim vonjem poživljajoče jelke in aromatične sivke.

Doživite mir in harmonijo zimskega sprehoda po gozdu. Kremni losjon za prhanje z blagimi površinsko aktivnimi snovmi na osnovi rastlinskih surovin, nežno čisti kožo in jo naredi mehko in gladko. Prebudite svoja čutila. Losjon za prhanje forest harmony vam daje občutek kot, da ste na svežem, čistem gorskem zraku. Uživajte v prhanju in si napolnite baterije.

Zakaj je vonj po drevesih tako sproščujoč?

Vsi vemo kako zgleda gozd, tudi tisti, ki še nikoli niso stopili vanj, če ne drugače, iz fotografij ali filma, ki prikazujejo gozdna območja v krajih, kot so Kanada, Japonska, Sibirija ali Črni gozd v Nemčiji. Gozdovi so za nas skrivnostni, saj smo v njih po navadi le kot začasni obiskovalci.
Drevesa močno vplivajo na zemeljsko podnebje. Drevesa čistijo zrak. Ko v gozdu dežuje, ne samo, da daje čudovit zvok, temveč tudi osveži zrak in sprosti čisto poseben vonj, ki vzbudi naša čutila. Vonj po gozdu je dokaj edinstven. Včasih je bil zgolj občutek, zdaj pa znanost dokazuje, da je to res in temu pravijo "učinek biofilije". Dihanje svežega zraka v gozdu in učinek zelene barve gozda lahko učinkuje zdravilno na nas. Glede na vse ugodnosti, ki nam jih ponuja gozd je omejiti "učinke" na samo holistično izkušnjo, ne pravično.

Hrepenenje po naravi

Po ocenah Združenih narodov bosta do leta 2050 dva od treh prebivalcev zemlje živela v urbanem okolju.Trenutno je po svetu 31 megamest - do leta 2050 bo verjetno že 50 takšnih mest. Vsako od teh mestnih središč ima več kot 10 milionov prebivalcev. Ne samo množičnost ljudi, ampak tudi vse večja digitalizacija povzroča, da se ljudje vse bolj oddaljujemo od narave. Ni čudno, da vse več ljudi hrepeni po povezavi z naravo.

Ljudje, ki so obkroženi z drevesi, so sposobni izkusiti nekaj velikega in kompleksnega. Nekaj kar težko opišemo z besedami. Japonci govorijo o "shinrin-yoku", kar pomeni "gozdno kopanje". To ne pomeni kopanja v jezeru ali potoku med grmičevjem. To je potopitev v naravo z vsemi vašimi čutili. Premišljen sprehod po naravi, brez namena, razen biti eno z gozdno atmosfero, nabirati čutne vtise, zmanjševati stres - to je tisto za kar pri "shinrin - joku" sploh gre. Na Japonskem je gozdna terapija vključena v državni zdravstveni sistem, od kar so ljudje spoznali njene številne pozitivne učinke.

Svetovne raziskave

Ne le na Japonskem, ampak po vsem svetu znanstveniki raziskujejo kaj je tako koristnega za nas, ko smo "potopljeni" v njegovo čisto zeleno rastje. Ali mogoče sorazmerno nizke temperature povečajo fizične zmogljivosti? Ali ima posebno vlogo svetloba? Ali pa je to zelena barva, za katero se je izkazalo, da pomirjujoče vpliva na vegetativni živčni sistem in pospešuje zdravilne procese? Morda gozdna tla spomladi, ki so še posebej dobra za težave s sklepi in hrbtenico? Ali poseben občutek spokojnosti, ki ga izžareva?

Več dreves, manj bolezni?

Študija kaže, da je 20 minut preživetih v naravnem, zelenem olju dovolj, da opazno znižamo raven stresnih hormonov. Raven kortizola se znižuje, medtem, ko se nekateri encimi, ki se sproščajo, ko smo pod stresom, razgradijo. Raziskovalci v znanstveni reviji "Meje v psihologiji" pravijo temu "tabletka narave", njihovi podatki pa so del številnih ugotovitev na temo gozdov in človeške psihe. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je na primer švedski raziskovalec Roger Ulrich odkril, da so bolniki, ki so po operaciji gledali skozi okno v zeleno pokrajino, potrebovali manj zdravil proti bolečinam in so hitreje okrevali. Pozneje je ameriški okoljski psiholog Marc Berman odkril, da prebivalci zelenih površin manj trpijo zaradi srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni.

Narava nas pušča v miru - kopanje v gozdu nas povezuje s samim s saboj

V gozdu ni ničesar za kupit, ni kratkoročnih skušnjav in celo cilji, ki so nam jih postavili drugi, se zdijo bolj oddaljeni in ne pritiskajo toliko na nas. V njegovi sredini postanemo del narave. Tam se počutimo, da lebdimo in, da smo prizemljeni hkrati. Kje drugje lahko tako intenzivno doživljamo zavedanje tukaj in zdaj in minljivost? Mrtev les leži okoli po gozdnih tleh, med tem, ko mlada detelja raste iz rodovitnih tal. Sredi tega naravnega cikla se v nas dogaja preobrazba.

Nazaj



 

Splošni pogoji nagradne igre BB BIO.SI