X

COUPEROSE

Kuperoza je genetska sprememba kože. Natančni vzroki vnetne kožne spremembe še niso dokončno pojasnjeni. Ocenjuje se, da je kuperoza pogostejša pri ženskah kot pri moških in da od 30. leta dalje približno tretjino žensk vsaj začasno doleti pordelost kože. Kuperoza je pogostejša pri zelo svetlopoltih ljudeh, zaradi svetle polti pa so tudi povrhnje žilice bolj vidne.

Tipični znaki kuperoze so pordelost kože, zardevanje, vidne, ireverzibilno razširjene kapilare (teleangiektazije), občutek napetosti in suhosti. Tisti, ki trpijo za kuperozo, niso nagnjeni le k tipični rdečici in vidnim, razširjenim žilicam, ampak tudi k suhosti in povečani občutljivosti kože. Občasno se pojavi tudi zbadanje ali pekoč občutek – občutki, ki gredo z roko v roki s povečano občutljivostjo.

Kuperoza je povezana tudi z zvišanimi ravnmi vnetnih mediatorjev na prizadetih predelih in povečano razgradnjo pomembnih sestavin zunajceličnega matriksa (kolagen, elastin), ki jih sproži vnetje.

Zunanji dejavniki, ki sprožijo kuperozo, lahko znake bistveno poslabšajo. Sprožilci so na primer sonce, solarij, ekstremna klimatska nihanja, stres, alkohol, prhanje z zelo vročo ali zelo hladno vodo. Najbolj prizadeti področji kože sta običajno predel lic in nosu. 

Koža, nagnjena h kuperozi, spada med občutljive tipe kože in jo je treba ustrezno obravnavati.

Kako skrbeti za kožo? Čistite jo nežno, izbirajte blage čistilne izdelke, uporabljajte negovalne izdelke s sestavinami za krepitev bariere brez sestavin, ki bi kožo lahko razdražile (dišave itd.). Vsakodnevno uporabljajte UV zaščitno kremo. Pazite na zdravo prehrano in pijte veliko tekočine.

Čemu se je potrebno izogibati? Mehanskim dražljajem in drgnjenju, začinjenim jedem, alkoholu in nikotinu. Izogibajte se kozmetiki, ki vsebuje eterična olja (pogosto spodbujajo prekrvavitev), izogibajte se temperaturnim obremenitvam (savna, vroča prha) ali intenzivnemu izpostavljanju soncu.

24-URNA NEGA

Nega za kožo, ki je nagnjena k rdečici, kuperozi in razširjenim kapilaram.
 

Splošni pogoji nagradne igre BB BIO.SI