VABILO NA SPREHOSAD

Sprehodite se z nami po Polhograjskih dolomitih in se nam pridružite pri sejanju Weledinih medonosnih rastlin.

Sprehosad | Slike v travi | Bufet za čebele

Kdaj: petek, 14.5.2021, 13-20h

Organizatorji projekta: BB BIO.SI, Zavod CCC, Domačija Pr'Lenart
Drugi: Urbanistični inštitut Republike Slovenije, JZ Sotočje

Izhodišče projekta sloni na sožitju med naravo, človekom in umetnostjo. S sejanjem bomo na različnih lokacijah po Polhograjskem hribovju zasejali pisano cvetje. S tem se bomo pridružili akcijam, ki strmijo k vrnitvi travnikov, kot so bili včasih. Semena so košček vrta iz podjetja Weleda, podjetja, ki ga je zasnoval Rudolf Steiner, utemeljitelj Goethejevega inštituta in začetnik Antropozofije - znanosti o ljudski modrosti, antropozofske medicine, euritmije - (ozaveščeno gibanje telesa), biodinamičnega kmetijstva in Waldorfske šole. 

Letos Weleda praznuje častitljivih 100 let. Od kakovosti življenja čebel je odvisna tudi naša prihodnost, zato smo se v podjetju BB BIO.SI odločili, da bomo ob 100. obletnici Welede del sredstev od prodanih Weleda izdelkov namenili za nakup 100.000 čebel oz. pet čebeljih družin, ki jih bomo podarili 5-im slovenskim čebelarjem. Čebeljo družino kranjskih sivk pa bomo podarili tudi matičnemu podjetju, in tako poskrbeli, da bo brenčanje slovenskih čebel slišati tudi na Weledinem vrtu, ki je največji vrt zdravilnih rastlin v Evropi. Njegova biotska raznovrstnost je izjemna, na njem trenutno raste več kot 1.000 zdravilnih rastlin ter domuje 50 različnih vrst ptic in 30 različnih vrst divjih čebel. Povezavo do virtualnega sprehoda Weledinega vrta »The Open Garden« najdete na spletni strani www.weleda.si. V jubilejnem letu bomo razdelili 3.300 vrečk semen medovitih rastlin in skupaj zasejali 8.250 m2 velik cvetlični bufet, ki bo čebele razvajal z nektarjem ajde, modrega glavinca, ognjiča, borage, kopra in fazelije, ki vas bodo navduševali z belimi, rumenimi in modrimi odtenki cvetov.
      
S stališča umetnosti akcijo povezujemo z znamenito sliko Vincenta van Gogha Sejalec, ki jo je v različici naslikal tudi slovenski impresionist Ivan Grohar. Sam impresionizem je kot velik cvetoč travnik. Drugo izhodišče je Jackson Pollock, eden glavnih predstavnikov abstraktnega slikarstva. Njegove slike niso prihajale s stojala temveč so nastajale na tleh. Tudi ustvarjanje slik na travnikih skupaj z naravo je povsem nekaj drugega kot »štefalajno« slikarstvo. Ko je Pollock delal na tleh je rekel, da se počuti bližje, bolj v sliki, kot sicer, saj lahko na ta način hodi okoli nje, dela z vseh štirih strani in je dejansko v sliki sami. In tudi Pollockova slika na koncu izgleda kot cvetoč travnik.
   
Sejanje bomo izvedli s pohodom 14.5.2021. Pričetek pohoda bo ob 13.uri izpred kozolca pod Sv. Marjeto. Nato bomo preko Jetrbenka šli do Katarine in nato do Belega. Na poti bomo na posameznih lokacijah zasejali cvetlice – delali cvetoče slike v travi. Glavni sejalni prostor bo na Belem na Domačiji Pr'Lenart. Slikanje v travi bosta vodili mag. akad. Slikarka Zvonka T Simčič in akad. Slikarka Mojca Senegačnik. Ob zaključku sejanja bo glasbena skupina Zasedba Kranjci zaigrala Vivaldijevo Pomlad in še nekaj skladb v omenjenem duhu. Zadišalo bo po domači kuhinji s presenečenji.

Tehnično pomembni podatki:
- Zbor ob 13. uri pod kozolcem pod Sv. Marjeto v Žlebah
- Za tiste, ki ne boste z nami povsem od začetka. Na Katarini bomo sejali ob 15. uri.
- Na Belem pa ob 17.uri. Ob 18.uri zasedba Kranjci skladba Pomlad in presenečenje.
Tisti, ki boste z nami od vsega začetka, vas bomo na koncu pripeljali nazaj v dolino na izhodiščno točko v Žlebe.
*** udeleženci boste v primeru večjega števila prijav razporejeni v skupinice oz. "sejalne družinice" po 10 oseb***
Prosimo vas za prijavo: potrebna je logistika glede hrane in presenečenj    
Zvonka Simčič: 041 214 097, ali na mail zvonka.simcic@siol.net.
Srečno in se vidimo!

Nazaj 

Splošni pogoji nagradne igre BB BIO.SI